En trappa i trä

Vi bygger om råvindar och lokaler till bostäder

Få nya intäkter utan att höja avgifterna

Som styrelse i en Brf vet ni hur viktigt det är att ha en stabil ekonomi, men att höja avgifterna är sällan populära. Samtidigt står kanske en råvind tom eller en lokal oanvänd. Det är ytor som kan skapa intäkter istället för att bara ta plats. Vi på MPG Bostad hjälper bostadsrättsföreningar i Stockholm att omvandla råvindar och tomma lokaler till bostäder och nya intäkter. Genom råvindskonvertering och lokalkonvertering kan föreningen utnyttja befintliga ytor för att stärka ekonomin – utan att höja avgifterna. Vi tar hand om hela processen, från första idé till färdig bostad.

En arkitekt

Vad är råvindskonvertering?

Råvindskonvertering innebär att en tom råvind byggs om till bostäder, oftast lägenheter eller vindsvåningar. Processen innebär:

  • Bygglovsansökan
  • Isolering av tak och väggar
  • Installation av el, vatten och ventilation
  • Skapande av fönster eller takljus
  • Anpassning till bostadsstandard

Många bostadsrättsföreningar konverterar råvindar till lägenheter för att öka fastighetens värde och skapa nya intäkter.

Vad är lokalkonvertering?

Lokalkonvertering innebär att en tom eller svåruthyrd lokal byggs om till bostäder. Processen omfattar:

  • Bygglovsansökan
  • Omdragning av el, vatten och avlopp
  • Ventilation och ljudisolering
  • Anpassning av fönster och ljusinsläpp
  • Ombyggnation enligt bostadsstandard

Många bostadsrättsföreningar väljer att konvertera lokaler till bostäder för att öka fastighetens värde och skapa nya intäkter.

Skillnaden mellan råvindskonvertering och lokalkonvertering

  • Råvindskonvertering – Omvandlar en tom råvind till bostäder. Det innebär att man bygger upp nya bostadsytor från grunden, ofta med takfönster och isolering. Resultatet blir ofta exklusiva vindsvåningar med högt värde.

  • Lokalkonvertering – Förvandlar en befintlig lokal till bostäder. Eftersom el, vatten och fönster ofta redan finns, krävs färre ingrepp för att anpassa lokalen till bostadsstandard. Det är ett snabbare och mer kostnadseffektivt alternativ.

Kort sagt: Råvindskonvertering skapar nya bostäder från tomma ytor, medan lokalkonvertering gör om befintliga lokaler till hem.

Våra tre modeller för lokal- och råvindskonvertering i Stockholm

Oavsett om ni vill sälja, dela på vinsten eller driva projektet i egen regi har vi en modell som passar just er bostadsrättsförening. Vi erbjuder tre olika samarbeten, där ni kan välja hur mycket ansvar ni vill ta och hur mycket ni vill tjäna på projektet. Vi sköter allt från bygglov och entreprenad till försäljning, ni bestämmer upplägget. Läs mer om våra tre modeller och hitta den som passar er bäst.

Förvärv - Vi köper och bygger

Vill ni sälja er råvind eller lokal och slippa ansvaret för hela byggprocessen? MPG Bostad köper ytan av er Brf, antingen till ett fast pris eller med en kombination av fast pris och vinstdelningsmodell. I den senare modellen delar vi på vinsten när projektet ökar i värde. Vi står för alla kostnader som hör till projektet, från bygglov och startbesked till alla nödvändiga tillstånd och hela byggnationen.

Ett tomt rum med solljus

Partnerskap – Vi hanterar allt, ni står för lokal

Vill ni vara med och dela på vinsten men slippa projektansvaret? I vår partnerskapsmodell står vi för hela byggprocessen, från planering och tillstånd till färdig byggnation. Ni bidrar med lokalen, vi sköter resten – inklusive kostnader, garantier och försäljningsprocess. Överskottet delas sedan mellan er Brf och MPG Bostad, anpassat efter fastighetens förutsättningar och läge.

Kvinna som står på en vind

Uppdragsbyggnation – Ni äger, vi bygger

Vill er Brf genomföra byggnationen i egen regi, det vill säga att föreningen själv bekostar både projektering och byggnation för att sedan behålla hela försäljningsintäkten. Då kan våra byggbolag anlitas för att utföra arbetet, med fulla garantier på allt vi gör.

Det är viktigt att ha i åtanke att föreningen i detta fall blir ansvarig säljare gentemot köparen och agerar som byggherre. Det innebär också att byggkostnaderna redovisas i föreningens årsredovisning, medan intäkterna bokförs som bundet insatskapital.

Före och efter bild av en renovering

Önskar bostadsrättsföreningen en skräddarsydd modell som även omfattar sidoentreprenader utifrån föreningens underhållsplan, såsom stambyten, fasad- och fönsterrenovering eller renovering av föreningens gårdsbjälklag etc. har vi inom koncernens byggbolag spetskompetenser för alla typer av entreprenader.

Så går konverteringsprocessen till – steg för steg

Att omvandla en lokal eller råvind till bostad kräver planering och rätt expertis. Vi guidar er genom hela processen.

Här är ett projekts åtta typiska faser:

Avtal

När vi inleder ett samarbete skriver vi ett avtal anpassat efter ert projekt och var ni befinner er i processen. MPG Bostad tar sedan över ansvaret för att planera, utreda och genomföra projektet, så att ni kan känna er trygga genom hela omvandlingen.

Förstudie

MPG Bostad genomför en grundlig förstudie för att utreda projektets alla förutsättningar. Vi ser över hur förråd på råvinden kan flyttas, fastighetens tekniska möjligheter och hur ytorna bäst kan disponeras. Dessutom tar vi fram arkitektskisser på de nya lägenheterna.

Föreningsstämma

För vissa projekt behövs ett beslut på föreningsstämman innan vi kan sätta igång. Den förstudie vi tagit fram fungerar som beslutsunderlag, och MPG Bostad hjälper er Brf med allt från underlag till kallelse inför stämman.

Bygglov

MPG Bostad samarbetar med några av Stockholms främsta arkitekter inom lokalkonvertering och råvindsprojekt. Arkitekterna tar fram ett förslag som vi går igenom tillsammans med föreningens styrelse för att få in synpunkter innan bygglovsansökan skickas in. Därefter hanterar vi hela bygglovsprocessen i samarbete med arkitekten och håller styrelsen uppdaterad längs vägen.

Startbesked

När bygglovet är godkänt börjar vi med detaljprojekteringen inför byggstart. För att komma igång med själva bygget krävs ett startbesked från kommunen. Vi skickar in alla nödvändiga handlingar, där vi visar de tekniska lösningarna vi valt och säkerställer att krav på brand-, tillgänglighets- och ljudkrav bland annat är uppfyllda.

Genomförande av byggnation

Vi planerar byggstart tillsammans med föreningens styrelse och informerar medlemmarna. Under byggprocessen hålls regelbundna byggmöten där vi säkerställer att allt går enligt plan.

Färdigställande & slutbesiktning

När bygget är klart är det dags för slutbesiktning. En auktoriserad besiktningsgrupp granskar hela projektet för att säkerställa högsta kvalitet. Förutom att få ett godkännande vid slutbesiktningen behöver vi också ett slutbesked från kommunen. Slutbeskedet är beviset på att allt är gjort enligt regelboken och att de nya lägenheterna är godkända för inflyttning.

Försäljning

De nya lägenheterna säljs via fastighetsmäklare på den öppna marknaden, och snart välkomnas nya medlemmar in i föreningen.